Les Resines


Agulla; plata i resina.- Montse Basora

La resina és un líquid viscós i transparent al que s’afegeix un enduridor o catalitzador; un cop en contacte els dos productes reaccionen entre ells quimicament( etapa de polimerització), produint l’enduriment de la mescla.
Existeixen molts tipus de resina: les de polièster, les de poliuretà i les epoxi. Són productes químics derivats del petroli. Tenen en comú la toxicitat, més o menys depenent del producte, per això és recomanable treballar en un lloc ventilat i amb precaució.
Avui en dia hi ha una gran varietat amb la que es confeccionen tot tipus de plàstics durs i tous, esponges, pintures, gels acrílics, coles, etc.
Nosaltres utilitzarem una resina tipus epoxi,  la “Résine cristal” (Gédeo), caracteritzada per ser molt poc tóxica i totalment transparent.                                Agulla; gravat amb esmalt sobre coure i resina.- Anna Riverola

MATERIALS necessaris:
El Motlle, o contenidor improvisat , per abocar la resina
Suport per treballar, preferiblement flexible i transparent. L’acetat és una bona opció.
Guants de làtex, per protegir les mans i evitar deixar ditades
Gots de plàstic per fer barreges, i tirar desprès d’ús.
Recipients tipus taper per tapar i protegir de la pols durant l’assecatge
2 o més Xeringues amb mesurador, per fer la proporció adequada
Escuradents o palets de fusta per barrejar, afegir color a les barreges, per dibuixar, etc.
Paper de cuina o WC per netejar estris, treure bombolles,…
Agulles de cosir per petar bombolles
Pasta de silicona per frenar o contenir quan treballem en plàstic directament.
Alcohol o acetona per netejar estris, etc.
Materials per afegir: papers, plàstics, objectes de tot tipus, etc….
·       Per acolorir, polir i donar forma:
Pigments en pols o pintures ceràmiques en fred si volem colors opacs
Pintures de vidre o aquarel·les líquides per colors transparents (obtindrem colors en diferents intensitats segons la quantitat afegida)
Llima o raspa, Cúter
Papers de vidre a l’aigua dels 240- 500- 800- 1200, i 2000
Vernissos i poliments
·       Precaucions:
La pols és l’enemic nº1 de la resina.
Igual que amb la silicona,  la plastilina i el Blue tac no poden estar en contacte amb la resina doncs aquesta, a les hores, no reacciona bé.)PROCÉS de treball:
Per fer la barreja: 1 dosi d’enduridor per 2 de resina
Per avaluar la quantitat de resina necessària podem omplir el motlle d’aigua i calcular amb la xeringa, la cantitat i la proporció (1/3  -  2/3) necessaris de cada producte.
Barrejar lentament, amb un palet de fusta, per evitar que surtin bombolles fins que la barreja sigui transparent del tot. Es pot incorporar expressament bombolles barrejant amb força per introduir aire a la resina.
En aquest punt podem incorporar el color.
Deixarem reposar 10 minuts per evitar les bombolles i ho abocarem al motlle.
·       Assecatge i polits:
L’assecatge el farem en pla, les fonts de calor acceleren el procés. Les etapes de l’ assecatge són aproximadament les següents:
3-4 hores està sòlida i enganxosa, podem incorporar una segona capa.
12 hores seca i tova , aquí el podem manipular i donar-li forma, incorporar una segona capa, elements afegits, etc. Utilitzarem escuradents per posicionar els elements.
24- 48 hores seca i rígida. Es pot desemmotllar.
Protegir de la pols durant l’assecatge, especialment mentre estigui enganxós
La superfície de la resina en contacte amb l’aire sempre té un aspecte brillant, el mateix que el contacte de la resina amb motlles molt llisos. Amb d’altres motlles l’aspecte és mate. Per això ho polirem amb paper de vidre a l’aigua, que sempre ens deixarà un aspecte una mica mate, segons el nivell de polit que afegim. Si volem recuperar l’aspecte brillant aplicarem amb un dit, protegit amb guant de làtex, una mica de resina sobre l’objecte i el deixarem assecar protegit de la pols, a manera de vernís. També podem envernissar amb vernissos de belles arts (vernís de fimo) o abrillantar amb ceres i poliments especials.


en aquest enllaç podreu veure més treballs de Melissa Arias
www.melissaarias.com