Paper i pastes

Pasta de paper o paper mâché

El treball de la pasta de paper compta amb una llarga tradició dins el món de les manualitats. Antigament, amb paper mâché es feien safates, gerros, i fins i tot tauletes o mobles de grans proporcions. Però la utilitat principal sempre ha estat la fabricació d’ornaments. Avui en dia s’utilitza també en la construcció d’escultures i en la confecció de joies i bijuteria.
Paper mâché significa simplement paper mastegat o matxucat, i els únics ingredients són: paper, aigua i cola.
Un cop eixuta la cola, el paper així elaborat resulta impertorbable al pas del temps.
Per la preparació, les coles que podem fer servir van des de la cola de fuster, a la d’empaperar, el làtex vinílic, etc. Els papers poden ser de qualsevol tipus: paper de diari, de teveo, de seda, higiènic, d’aquarel·la, …
Formes de preparar el paper mâché:
Amb paper a tires,
Tallar tires de paper  (a l'hora de tallar les tires, és millor , sempre que es pugui, esquinçar el paper amb les mans, mai amb tisores. Les vores del paper tallat a mà tenen un serrell molt fi a través del qual s’absorbeix l’aigua i la cola per un fenomen de capil·laritat). Preparar la cola en un recipient (cada cola té les seves particularitats).
Submergir les tires de paper en aquesta cola i deixar que quedin xopes. (quan treballem, pensar a passar les tires entre dos dits per escórrer l’excés d’aigua i cola abans d’aplicar-les). I modelar el que hem dissenyat
Amb paper en pasta,
La pasta de paper preparada amb cola i aigua es converteix en una massa de modelar de propietats similars a les del fang.
Estripar el paper amb les mans a trossets petits (aprox. 1 cm). Posar-lo en una palangana i afegir aigua calenta. Deixar reposar vàries hores i anar remenant afegint aigua o paper fins a aconseguir una “papilla” consistent. Posar un drap gran en un altra palangana, abocar en ell la pasta i retorçar el drap per escórrer l’aigua sobrant. Aconseguim així una bola de pasta.
Posar la bola en una palangana, afegir aigua i cola. Treballar la pasta fins que adquireixi la consistència d’una crema fluida i enganxosa. I per últim si volem una massa més plàstica, afegir una mica de crema de mans, oli o vaselina.

Paper ceràmic

La pasta de paper ceràmic és la combinació de fibres de paper i fang. És molt més lleugera, un cop cuita, que el fang, i es possible crear peces grans sense que presentin esquerdes, augmentant la resistència i elasticitat, en especial quan estan les peces crues.
La formula general és una pasta que admet, en volum,  entre el 20%  i el 50% de pulpa paper i la resta de barbotina de fang de qualsevol tipus.
Aquesta pasta admet colorants i un cop feta la primera cuita pot ser esmaltada.

Primer prepararem el paper com hem fet en la preparació de la pasta de paper.
Desprès li afegirem barbotina de fang i barrejarem, al màxim, aquests dos components, fins aconseguir una pasta homogènia.
I la deixarem assecar en un guix, fins que tingui la consistència plàstica desitjada per modelar.